Från Bibblix till Diwise med Sambruk

Sambruk är en återkommande gäst på KommIts digitaliseringsdagar. Föreningen fortsätter att sprida sitt budskap om digital samverkan.
Ett av de senaste initiativen är ett AI-nätverk där medlemmarna kan lära av varandra.

När KommIts arrangerar sin årliga konferens, den här gången i Malmö, är det samverkansledaren Mats Löfberg som för Sambruks talan. Han berättar att föreningen är en växande rörelse och att närmare 150 av landets kommuner är anslutna i nuläget
– Grunden för samarbetet vilar på att medlemmarna i Sambruk delar på resurser och lösningar så att vi tillsammans kan snabba på utvecklingen och nå en långsiktig hållbarhet, inleder Mats Löfberg sitt föredrag.
Sambruk finansieras genom en fast avgift som baseras på hur många invånare som bor i en kommun. Föreningen förvaltar medlemmarnas tjänster, men är däremot ingen leverantör.
Mats Löfberg presenterar några exempel på vad Sambruk kan åstadkomma och en del av flitigaste KommItsbesökarna har hört dem förr, Bibblix, Egil och FixaMinGata.

Läs mer från konferensen i Sundsvall

– Vi har också tagit fram tjänsten medborgar-PC, som bygger på öppen källkod. Systemet ger möjlighet att fjärrmanövrera publika datorer som kan användas på bibliotek, äldreboende och kommunala inrättningar. Vi kommer också att inrätta ett förvaltningsråd med de kommuner som anslutit sig, där vi pratar om utveckling och utbyter erfarenheter.

Nätverk för AI
De senaste projekten inom Sambruk är ett AI- och ett DSO-nätverk. De fungerar som kunskapsbanker med processbeskrivningar, mallar, utredningar i olika komplexa frågor, checklistor och lathundar. Andra nyheter är IoT-kommunikationsplattformen Diwise för att ta emot sensordata och reglera fysiska styrsystem. Tanken bakom plattformen – som ännu är på idéstadiet – är att den ska hjälpa kommunerna att få en överblick över sina IT-system, men också att de ska kunna se vilka andra kommuner som har samma system.
– Vi har även bildat ett nytt nätverk för standardisering inom skolområdet och ett för e-underskrifter, berättar Mats Löfberg.
Öppen källkod är en het fråga och många kommuner upplever stora utmaningar. Man oroar sig över såväl säkerhet och styrning som över drift och kontinuitet. Men det är här som Sambruk kan erbjuda lösningar, säger Mats Löfberg.
– Vi ser till att den som leder projektet också säkerställer sådant som kan ses som bristande förvaltningsstruktur. I föreningen skapar vi en sammanhållen förvaltning som sköter drift och support, samt sprider idéerna till andra kommuner, säger han.

Etablerad modell
Sambruks modell innehåller en etableringsprocess i fyra steg för att inte ett projekt ska stå och stampa och bara bli kostsamt för medlemmarna. En lovande idé som väcks i en kommun ska först ”formas” och ”genomlysas” innan den ”etableras” och ”förvaltas”.
Sambruk sitter inte på all kompetens, medger Mats Löfberg. Men föreningen knyter till sig den kompetens som behövs och tar hand om upphandlingarna. Sambruk ser också till att ta hand om de medel som finns till förfogande.
– Eftersom vi har så många medlemmar kan vi vara den som pratar med alla andra. Finns det kommuner med samma behov kan vi samla erfarenheten och tillsammans utveckla något riktigt bra, säger han.

LOTTA ENGELBREKTSON


in