KommITS logotyp Länk till KommITS startsida
Senaste numret av tidskriften KommITS
Translate kommits.se You can translate kommits.se by choosing your language in the drop down list below.

Regeringen utreder smartare tillgång till nationell grunddata för kommuner och landsting

Ekonomistyrningsverket får i uppdrag att föreslå en finansieringsmodell för avgiftsfritt utbyte av grunddata mellan statliga registeransvariga myndigheter och kommuner och landsting.

Regeringen genomför en långsiktig satsning på en nationell digital infrastruktur. En väsentlig del av detta är att införa en smartare styrning och finansiering av gemensamma tjänster och grunddata. Från och med 2017 slipper statliga myndigheter fakturera varandra för varje gång de utbyter prioriterade grunddata. Nu ger regeringen Ekonomistyrningsverket i uppdrag att ge förslag på hur hanteringen kan bli effektivare även för kommuner och landsting.

- Med ett avgiftsfritt utbyte av grunddata undviker vi att varje kommun och landsting uppfinner hjulet på egen hand. När samordningen i landet ökar minskar risken för att uppgifter blir fel. Det innebär i sin tur att handläggningen blir säkrare, administrativa kostnader minskar och att det blir enklare för medborgare och företag, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Läs mer på Regeringens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan publicerad: 2017-02-20

Tillbaka till föregående sida

KommITS | Postadress: c/o Marianne Olofsson, Munkedals kommun, Forum,
455 80 Munkedal | Tel ordf: 070 - 698 62 58 | E-post: kansli@kommits.se