
Inga långa köer och travar med röstkort. Bara en blipp med ditt körkort – och röstningen är klar. Redan under nästa års val ska delar av förtidsröstningen, för första gången någonsin, skötas digitalt.
Sällan har det varit så många frågor under en programpunkt på KommIts. Mathias Saverstam och Robert Åhlén från Valmyndigheten hann knappt avsluta sin föreläsning förrän händer sträcktes upp i luften. Vilken utrustning måste vi ha? Vilken utbildning krävs och vem ansvarar för hårdvaran och supporten?
Även om Valmyndigheten rullar ut systemet är det kommunerna som ansvarar för det praktiska genomförandet på lokal nivå. Det innebär bemanning, logistik, utbildning och teknisk infrastruktur, och tusen andra frågeställningar.
Verksamhetsarkitekten Robert Åhléns röst är lugnande.
– Just nu handlar det om att bygga erfarenhet och se vad som fungerar, och inte fungerar, i praktiken, säger han.
Modernt utan kö
Alla som har åldern inne har någon gång ställt sig frågan i kön till vallokalen: Går det här verkligen inte att skötas på ett smidigare sätt?
Nu kan Valmyndigheten vara på god väg mot en modernare lösning. Inför valet 2026 arbetar Valmyndigheten för att införa ny teknik och modernisera förtidsröstningen. Själva röstningen kommer däremot fortsatt vara pappersbaserad.
Meningen är att röstningen ska bli enklare för väljarna, men också att minska sårbarheter i systemet och effektivisera processen för kommunerna utan att tumma på säkerheten. Allt för att underlätta ett smidigt införande av digitala röstkort, som just nu bereds i regeringskansliet.
– Den stora utmaningen har varit just spårbarhet och säkerhet, säger Mathias Saverstam, chef för Valmyndighetens utvecklingsenhet.
Tillsammans med Robert Åhlén leder han arbetet där både fysiska och digitala prototyper har undersökts. Nu är planen att använda QR-koder på körkort för att kunna identifiera väljarna.

Ett blipp så är det klart
Under förtidsröstningen skannar röstmottagaren väljarens körkort för att anteckna att personen lämnat sin röst. Därefter placeras förtidsrösten i ett kuvert och röstmottagaren scannar en kod på kuvertet. Proceduren möjliggör därmed en maskinell hantering hos Postnord – från sortering till spårning – med bibehållen valhemlighet.
– Tidigare låg röstkortet tillsammans med valsedeln i kuvertet, vilket kunde koppla rösten till en person. Nu är de helt frikopplade från varandra, säger Mathias Saverstam.
Förtidsröstningen har testats både med laptops och surfplattor och QR-koden från körkortet fungerar bra. Däremot har pass och nationellt ID visat sig vara mindre praktiska.
– Om alla har körkort, då blippar man bara. Inga köer. Saknar väljaren körkort får man, än så länge, köra som vanligt, säger Mathias Saverstam.
KommIts deltagare testar
För att demonstrera enkelheten i proceduren välkomnas ett par frivilliga röstare ur publiken. De fumlar med sina körkort, men efter en stund har de genomfört sin insats för demokratin.
Efter förevisningen har kommunernas IT-avdelningar fått en del att fundera på. Inom en snar framtid behöver de tillhandahålla datorer, internetanslutning och support för sina röstberättigade medborgare. Dessutom behöver de kunna lösa problem som kan uppstå, som till exempel strömavbrott, nätverksproblem eller utrustning som inte vill starta.
Frågan om hur rösterna hanteras är också lokal. Valmyndigheten tecknar avtal med Postnord för rösttransporter mellan kommunerna, men många kommuner har även egna avtal för förtidsröster inom kommunen.
Mathias Saverstam berättar att i andra länder, som har modern förtidsröstning, används nya datorer ”från hyllan” eller befintliga ”blåsta” datorer i valet. De återanvänds sedan i ordinarie kommunal verksamhet, efter valgenomförandet som sällan är längre än tre veckor.
– Det hade vi gärna sett även här i Sverige, men vi är medvetna om att verkligheten ser annorlunda ut. Men datorerna behöver inte vara fabriksnya, bara de är säkra och pålitliga, säger han.
Röstkort via Kivra
Till valen 2026 är målet att införa digitala röstkort och ny teknik vid förtidsröstningen som tillsammans ska möjliggöra en framtida säker distributionen av förtidsröster.
– Alla väljare som har en digital brevlåda kommer att få sitt röstkort digitalt. För väljare utan digital brevlåda skickas fortfarande röstkostet via post. Den tydligaste förändringen är att väljaren inte längre behöver ta med sitt röstkort till lokalen, eftersom informationen redan finns digitalt, förklarar Robert Åhlén.
Nya rutiner utvecklas även för hur röstmottagarna ska logga in och identifiera sig. En form av e-legitimation kan bli aktuell, men detaljerna är inte på plats. Valmyndighetens arbete är långt ifrån klart. Det är många beslut som återstår och flera arbetshypoteser testas parallellt. Men riktningen är tydlig.
– Målet är att skapa en modern och effektiv röstningsprocess som håller från A till Ö, avslutar Mathias Saverstam och Robert Åhlén.

Av: Lotta Engelbrektson