En gemensam digital infrastruktur, satsning på gemensam upphandling och stöd för att genomföra förändring ute i verksamheten. Det är det recept som Sveriges Kommuner och Landsting använder för att få fart på digitaliseringen.
Digitalisering ute i kommunerna, landstingen och regionerna är en nödvändighet för att klara välfärden framåt konstaterar Jenny Birkestad, direktör för avdelningen för digitalisering på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL sedan i oktober.
Hon pekar på hur automatisering och digitalisering måste till för att klara behovet av välfärdstjänster.
– En utmaning framåt är demografiska förändringar med fler barn och äldre som ökar behoven av välfärdstjänster. Samtidigt gör en ökad arbetskraftsbrist det tuffare för kommuner, landsting och regioner att rekrytera nya medarbetare, säger hon.
I Rekryteringsrapporten som SKL släppte nyligen har man tittat på tre olika strategier för att möta det och digitalisering är den viktigaste av de tre strategierna, konstaterar hon.
Totalt räknar man med att det går att minska rekryteringsbehoven med 180 000 personer – förlängt arbetsliv kan minska rekryteringsbehovet med 50 000, att fler jobbar mer kan minska det med 59 000 men om mest påverkan har ny teknik som kan minska behovet av rekrytering med 71 000 personer.
Läs mer i IDG:s artikel här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..