Cybersäkerhet är inte en isolerad teknisk fråga utan en samhällsutmaning. I Södertälje samarbetar Fujitsu och kommunen för att skapa ett tryggare digitalt landskap.
Avancerade hot och en ökande digitalisering ställer nya krav på säkerhet. Under höstens konferens i Stockholm berättar Malin Meander Utterström, cybersäkerhetsexpert på Fujitsu, och Vuk Radakovits från Södertälje kommun om sitt samarbete och de gemensamma utmaningarna.
– Vi som jobbar med säkerhet ska inte vara bromsklossar, vi vill vara med och skapa nya, roliga och innovativa projekt, men där säkerheten finns med från början, säger Malin Meander Utterström.
Digitaliseringen har exploderat, inte minst under pandemin när distansarbete blev en realitet. Samtidigt har hotbilden accelererat. Att skapa cyberattacker kräver inte längre avancerade tekniska kunskaper, och hotaktörerna är fler och mer organiserade än någonsin.
Historiskt har cybersäkerhet varit ett kostsamt och resurskrävande område. Men utvecklingen har gått framåt.
– När jag började inom cybersäkerhet arbetade vi med stora loggprojekt som var både dyra och komplexa att genomföra. Idag finns det otroligt bra verktyg som gör säkerheten mer tillgänglig. Men det är fortfarande kompetensen som kostar mest, säger Malin Meander Utterström.
Saknas specialister
Enligt TechSveriges senaste rapport finns ett underskott på omkring 70 000 cybersäkerhetsspecialister i landet.
Fujitsu har satsat på att lösa kompetensbristen genom att erbjuda praktikplatser och utbildningar, samt genom att skapa en särskild mentorroll för nya medarbetare.
För Södertälje kommun innebär arbetet med cybersäkerhet en balansgång mellan olika krav. Kommunen hanterar många verksamheter med höga säkerhetskrav, allt från omsorg till hamnverksamhet,
Vuk Radakovits berättar hur Fujitsu tillsammans med Kommunkoncernen sammanfört en IT-driftmiljö med två leverantörer till en driftmiljö med en gemensam driftleverantör för att skapa en gemensam struktur.
– Det har varit en komplex resa. Men nu tycker jag att vi har lyckats landa i ett arbetssätt som möter både våra högt ställda säkerhetskrav och resursbehov, säger han.
Partnerskap lösningen
För Södertälje har partnerskap med aktörer som Fujitsu varit avgörande. Tillsammans har man byggt ett säkerhetscenter som är aktivt dygnet runt, både reaktivt och proaktivt. Hotaktörerna utvecklar ständigt sina metoder, och användningen av AI och maskininlärning blir allt vanligare.
– Vi kan inte bara reagera på hot, utan måste förbereda oss för framtidens utmaningar, säger Vuk Radakovits.
Ett av ett stort tekniskt hot på horisonten är utvecklingen av kvantdatorer. De kan om några år göra nuvarande krypteringslösningar förlegade.
– Det är en enorm utmaning att byta ut krypteringsnycklar och anpassa systemen, men det är något vi redan börjat arbeta med, förklarar Malin.
Samarbetet mellan Fujitsu och Södertälje kommun präglas av nära dialog och ständig utveckling. Genom att kombinera teknisk expertis med kommunens breda verksamhetsområde hoppas man skapa en tryggare vardag för medborgarna.
– Vi har ett väl dokumenterat samarbete med tydliga kontaktvägar och en gemensam utvecklingsplan. Detta har också ökat säkerhetsmedvetenheten hos båda parter, avslutar Vuk Radakovits.
Lotta Engelbrektson