Under KommIts höstkonferens i Stockholm samlades deltagarna för att dela sina erfarenheter. Den här gången stod cybersäkerhet på agendan.
De digitala angreppen på kommunerna har ökat och frågan om säkerheten är ständigt aktuell. Alla pratar om det och alla väntar nervöst på att det ska inträffa.
Vittnesmålet från Kalmar kommun som utsattes för en omfattande cyberattack i februari 2024 fick deltagarna att skruva på sig i stolarna. Hur ser det ut med den egna säkerheten egentligen?
Cybersäkerhet dominerade samtalet både på scenerna och vid fikaborden när KommIts höll sin nionde höstkonferens på Fotografiska museet i Stockholm.
Eventet samlade 102 deltagare från 38 olika kommuner, samt 73 representanter från 22 partnersföretag. Under konferensen hade deltagarna också möjlighet att besöka Fotografiskas utställningar som bjöd på såväl utflykter i rymden som kinesisk gatufotografi.
Vi pratade med några av deltagarna för att höra hur de haft det.
Text och bild: Lotta Engelbrektson
Ida Bengtsson, systemadministratör och Jenny Hansson, systemförvaltare i Falkenberg.
Vad tyckte ni om konferensen?
Ida: Det är första gången jag är med och det är väldigt spännande. Det som är mest givande är all inspiration jag har fått från andra kommuner.
Vad kommer du minnas bäst?
Jenny: Jag tyckte Internetstiftelsen var bra, jag fick en helhetsbild som jag saknade innan. Det är också bra att kunna möta alla leverantörer på samma plats. Det ger chansen att ställa de där superdetaljfrågorna, och jag upplever att de har tid med mig.
Hur har arrangemanget på Fotografiska varit?
Jenny: Det har varit jättebra. Redan när jag var med i Malmö i våras fick jag känslan av att det här vill jag vara med på varje gång. Det är så nyttigt att träffa andra kommuner och höra dem berätta hur de går tillväga.
Henric Ekdahl, regional account manager, Fortinet, Stockholm
Vad är bäst med KommIts konferens?
Henric: Alla möten i den här miljön. Vid andra tillfällen finns det alltid en agenda bakom varför man träffas. Här är det mer avspänt, särskilt under middagen på kvällen. Jag tycker att vi får en bättre inblick i vad alla gör, bortom teknik och lösningar.
Var det något som stack ut?
Henric: Jag tyckte dragningen om Kalmar var bäst. It-chefen Anna Stålbrand Sundh var lättsam. öppen och ärlig. Hon berättade rakt upp och ner, att nu hade det hänt, Kalmar hade utsatts för en attack, och hur de hade de agerat. Det var ganska dramatiskt.
Magnus Hagström, driftsledare It, Maria Jansson, objektledare It och Magnus Johansson, verksamhetscontroller It, på Digitaliseringsavdelningen i Halmstad.
Hur har ni haft det?
Magnus H: Det här är den bästa mötesplatsen. Jag går på många event, men de är i allmänhet väldigt säljfokuserade. Här kan man ta en kaffe ihop och prata på ett annat sätt. Det här är min tredje konferens på raken med KommIts.
Vad var bäst?
Maria: Föredraget från Kalmar berörde mig mest. Det är så sällan någon berättar att de utsätts för ett cyberangrepp eftersom det är något skämmigt över det. Jag tror att mörkertalet är stort, men helst vill ingen prata om det. Kalmar var väl förberett, men det hände ändå. Det fick mig att fundera på hur vi själva har det med säkerheten.
Vad gillar du med KommIts konferens?
Magnus J: samverkan med andra kommuner. Vi har knutit nya kontakter med bland annat Östersund, Bräcke, Åre och Västerås. Vi har alla samma utmaningar och det är skönt att prata om dem på ett avslappnat sätt. Vad händer hos er? Så här är det hos oss, till exempel.
Lennart Asterdahl, regionchef på Nilex, Stockholm.
Varför besöker du KommIts konferens?
Lennart: Vi har varit med i alla år. Det är ett sätt för oss att träffa kunder och mingla. Det är alltid en trevlig middag också, då man får en chans att knyta kontakter.
Var det något särskilt du gillade?
Lennart: Jag lyssnade på de två sista föreläsarna, Kerstin Lindfors och Nicklas Eriksson, om att förnya sig själv. Det tyckte jag var kul. Även dragningen om AI och anonymisering tyckte jag var bra.