Upplands Väsby satsar på öppna och delade data

Det var inte så komplicerat som alla trodde. När Upplands Väsby bestämde sig för en ny digitaliseringsstrategi – med öppna och delade data – gick processen både enklare och snabbare än förväntat.

Upplands Väsby med sina 50 000 invånare växer så det knakar. Fram till 2040 beräknas befolkningen öka med mer än tjugo procent, vilket betyder ännu högre krav på kommunal service.
– Ambitionen med vår nya strategi är att fokusera på digitalisering för att förbättra och effektivisera kommunens verksamhet, säger David Alm, motor och katalysator för Öppna och delade data i Upplands Väsby.
Under sitt besök på KommIts i Malmö har David Alm, Arpine Hakobyan, GIS-ingenjör och förvaltningsledare, vid sin sida. Hon är den som leder kommunens arbete med geodatastrategi och GIS-data.
Arpine Hakobyan betonar den breda ansatsen i satsningen.
– Vi har börjat med all data på en gång, inte bara GIS-data, säger hon.

För jobbigt
När den nya digitaliseringsstrategin kom upp på bordet höjdes kritiska röster. Många ojade sig över komplexiteten i ämnet och att processen skulle vara utdragen och resurskrävande.
David Alm och Arpine Hakobyan valde att vända på begreppen och hamrade in ett mantra i kommunens verksamheter: Att börjanimplementera öppen och delad data behöver inte ta lång tid, det kan vara enkelt och underlätta arbetet.
– Den inställningen återspeglas i vår nya digitaliseringsplan, konstaterar David Alm nöjt.
Strategin innehåller en färdplan som definierar vad som ska göras och när och hur.
Inledningsvis har kommunen tagit ett strukturerat grepp om datan för att tydliggöra vilka verksamheter som ansvarar för vad. Därefter har fokus legat på automatisering av så många moment som möjligt. Den springande punkten har varit att datan ska vara konsumentanpassad och kunna länkas i kommunens dataportal.
– När allt är klart och ägaren har godkänt länken, går vi vidare till öppen eller delad data för att tillgängliggöra informationen. Vi pushar alltså ut data i portalen, säger Arpine Hakobyan.

Olika ansvar
Det praktiska arbetet har organiserats i olika grupper. En styrgrupp har skapats för att samordna de olika processerna och stödja förvaltningarna. Därefter finns en grupp med representanter för de olika verksamheterna. Den senare gruppens uppgift är att anpassa och förvalta den öppna och delade datan i sin respektive verksamhet.
– Därutöver finns en specialistgrupp som systematiskt arbetar med metadata, informationsklassning och kvalitetshöjning av datamängder, säger David Alm.
Upplands Väsby har tagit hjälp av leverantören Sokigo för att skapa ett skalbart och utvecklingsbart system, som även kan användas av andra kommuner. Målet har hela tiden varit att göra data öppna, delade, sökbara och visningsbara, både internt och externt.
Ett konkret exempel är kommunens första öppna data, informationen om grillplatser i kommunen. Arpine Hakobyan berättar att den bara tog tre dagar att ta fram.
– Nästa plan är att införa API, Application Programming Interface, som tillåter olika programvaror att kommunicera med varandra, säger hon.

LOTTA ENGELBREKTSON


in