Hot eller möjlighet – En blick in i framtiden

Vad AI kommer att betyda för mänskligheten är fortfarande spekulationer. Det enda vi vet med säkerhet är att AI-bedrägerierna kommer att explodera i framtiden.
Johan Lindström från Adavia besökte KommIts för att prata om AI – som hot och möjlighet

Att arbetsmarknaden kommer att förändras är de flesta övertygade om. Repetitiva arbetsuppgifter tas alltmer över av tekniken och chattbottar tränas på att identifiera mönster och behov.
När Johan Lindström, som arbetar med skolutveckling på Adavia, lät ChatGTP skriva policys och strategidokument var det ingen tvekan. AI-verktyget genomförde uppgiften mycket snabbare än de mänskliga proffsen och kvaliteten var högre på resultatet.
– Ett traditionellt dataprogram är en slags trädstruktur där vi matar in data och får ut information. När vi använder AI anger vi en start- och slutpunkt och låter tekniken lösa allt däremellan, säger Johan Lindström.
Hur det hela går till är – och kommer troligtvis alltid vara – förhöjt i dunkel. Johan Lindström jämför processen med den mänsklig hjärnan.
– Om jag ställer en fråga, bearbetar din hjärna informationen innan du säger något. Jag kan bedöma ditt svar, men har ingen aning om vad som har hänt i ditt huvud fram till dess, säger han.
Den artificiella intelligensen är redan här. Till exempel kan ChatGPT använda sig av tidigare kunskap i nya resonemang, vara kreativ och fatta egna beslut.
Artificiell generell intelligens, AGI, är nästa steg i utvecklingen, som tech-bolag och forskare just nu jobbar hårt med att få fram. Om den tredje kategorin, ASI, artificielll superintelligens, någonsin blir verklighet kommer den att utklassa alla människors kollektiva förmågor, säger Johan Lindström.
– Men jag tror inte den första tanken är att den vill förgöra mänskligheten. Kanske hellre att den vill lösa alla våra problem. Rimligt eller troligt, bestäm själva, uppmanar han publiken.

Bedrägerier och desinformation
Ett närmare hot, enligt föreläsaren, är risken för bedrägerier och desinformation. AI-genererade bilder blir allt trovärdigare och snart är det omöjligt att skilja en verklig person får en autogenererad röst i telefon.
– Det räcker med tre sekunders ljudinspelning av en röst för att skapa sammanhängande tal. Därefter kan du inte veta med säkerhet att det verkligen är en familjemedlem, chef eller kollega du pratar med, säger Johan Lindström.
Att AI-bedrägerierna kommer att explodera i framtiden, är han övertygad om. Precis som desinformation. Redan nu har vi sett otaliga prov på försök till manipulation från de som har till uppgift att störa demokratin.
– Det finns självklart en rad moraliska aspekter att fundera över när det gäller AI-utvecklingen. Och om jag hade arbetat i offentlig verksamhet hade jag insett vikten av att utbilda alla i hur de kan kontrollera att en person är den hen utgör sig för att vara.

Hur var det då med möjligheterna?
Johan Lindström tycker att det räcker med att se på demografin. Människor i Västvärlden lever allt längre och färre arbetsföra personer ska bidra till den kollektiva försörjningen. Valen som finns är att höja pensionsåldern, sänka pensionerna, importera arbetskraft från andra länder – eller effektivisera med ny teknik.
– Då kanske AI är en del av ekvationen, säger han.

LOTTA ENGELBREKTSON

Blick in i framtiden
Uppgifter med tydliga mönster kommer AI att sköta – de delar som inte består av mönster är AI, än så länge, inte så bra på.
Specialiserad AI för speciella behov – personliga AI-verktyg som användare som är tränade på det egna materialet.
Aktiva AI-verktyg gör entré – AI tar del i allt vi gör och responderar. Kommunikationen blir muntlig.
Sluten AI för känsliga områden – AI-lösningar som är lokala på användarens dator.
Automatisering – mycket av arbetet vi tidigare gjort manuellt tas över av AI.
Nya möjligheter för fler medier – AI blir bättre på att skapa, musik, bild och video.
Chattbottar orsakar värdeminskning – när textproduktion automatiseras minskar värdet i att producera texter.
Källa: Advania


in