Hur går man från vision till verkstad? Frågan plågar många kommuner som besitter mycket kunskap men fastnar på vägen.
I Veberöd i Lunds kommun bor eldsjälen Jan Malmgren som inte låter sig hejdas av några gupp.
Det kan ha med storleken att göra. Veberöd är en liten kommun med fem tusen invånare vilket gör det svårt att vara anonym. När Jan Malmgrens elvaåriga son startade en webbsida för bygden med lokala reportage, blev det snart tydligt vilka som var invånarnas behov.
Ungdomsreportrarna träffade företagare och bybor och fick höra berättelser ur vardagslivet. Bland annat klagade lantbrukarna på att deras kor smet ut från inhägnaderna och cyklisterna grämde sig över cykelstölder.
Pappa Jan Malmgren, ingenjör och entreprenör, kunde inte längre hålla fingrarna borta från sonens projekt.
– Jag blev inspirerad av ungdomarna och utvecklade plattformen för att bättre kunna kommunicera med byns invånare. Frågeställningen var hur vi tillsammans kan åstadkomma en hållbar bygd, berättar han.
Kor och vägtrafik
Jan Malmgren besöker KommIts Digitaliseringsdagar i Malmö som en av de första programpunkterna. Hans entusiasm smittar av sig på den månghövdade publiken. Det ser så enkelt ut på Jan Malmgrens powerpoint med kossor, vägtrafik och vattenbestånd.
– ”Smarta byar” är ett privat projekt som baseras på forskning och teknik. Konceptet bygger på samarbete mellan företag, kommuner, skolor och alla andra engagerade, förklarar han.
Jan Malmgren tar det från början. Efter en lång kommunikationsfas där han tillsammans med ungdomarna gick till botten med byns behov inleddes de första tekniktesterna. Omsorgen om korna på ortens lantbruk blev prioritet. Genom IoT kopplades sensorer till djurens soldrivna vattenpumpar som ofta behöver reparation. Nu larmar systemet ägarna via ett mejl om något går sönder.
– Samma teknik kan användas för att mäta vattenkvalitet, transporter eller för att spara tid. Sensorerna ger en lägesbild av hur det ser ut just nu, säger Jan Malmgren.
Han fortsätter att ge exempel på lösningar som Veberöd har testat fram tillsammans med byborna. En föreskolegrind som slår larm om föräldrarna glömmer att stänga den, smart gatubelysning och drönarleverans av medicin. Till och med cyklarna har fått ett system som larmar deras ägare om de utsätts för stöld.
– Vi skannar även gatunätet på sprickor och har sensorer som mäter allt från avgaser till kaffedoft. Nu har vi lockat till oss forskare från Bostons universitet som tagit fram trafiksimulering med AI och med trafikdata från en digital tvilling. Ambitionen är att studera hur hållbarheten fungerar i en liten by.
LOTTA ENGELBREKTSON
Fakta:
Vebrödprojektet finansieras dels med privata medel, men också med Vinnovabidrag via Future By Lund.