AI och ny teknik, så tyckte deltagarna i Malmö

”Vi kan inte göra allting själva”

Som vanligt var det nätverkandet som var den största behållningen för majoriteten av deltagarna på årets konferens. Temat ”Vad AI och ny teknik kan göra för den datadrivna staden!” är en hård nöt att knäcka och ämnet lockade till många samtal under Digitaliseringsdagarna i Malmö 2024.

Moderatorn och Skåneprofilen Johan Wester höll deltagarna i handen mellan de olika programpunkterna. Inför talarpassen navigerade han elegant mellan ämnen som rörde allt från sophantering och vattenpumpar till mer filosofiska frågor – som hur AI och den nya tekniken kommer att påverka oss som människor och medarbetare?

Även försommarvädret var nådigt mot de 298 deltagarna som samlades på Malmö Live i mitten av maj. Solen strålade in i utställningshallen där 109 partners från 34 olika leverantörer höll ställningarna mellan programpunkterna. Totalt var 167 kommundeltagare på plats från sammanlagt 65 kommuner.

Läs vad några av deltagarna tyckte om årets konferens och vad de önskar sig inför nästa.

Text och bild: Lotta Engelbrektson

Patrik Arias, projektledare och Samuel Taavo, säljansvarig på F5 i Stockholm.

Hur har ni det på konferensen?

Patrik: Det är alltid ett bra engagemang på KommIts konferenser. Det är ju så otroligt många deltagare från hela Sverige, vilket gör Digitaliseringsdagarna till ett av de viktigaste eventen för oss. Det finns inget annat forum som håller ihop intressenterna på samma sätt.

Vad är det bästa med att träffas här?

Samuel: Det är förstås att få träffa nya och gamla kunder under trevliga former. Det är bra att kommunerna samverkar med varandra också. Det är mycket lättare att inte samarbeta.

Saknar ni något?

Patrik: Kanske någon form av paneldiskussioner. Att deltagarna ställer tillverkarna mot väggen. Varför kan ni inte erbjuda den här lösningen, till exempel.

Samuel: När jag var på ett liknande event i Norge arrangerades en frågesport. Då fick alla gå runt och fråga ut leverantörerna, vilket gav upphov till bra diskussioner.

Marie Skallström, klientspecialist, Leonidas Papagyanys, försäljningsledare och Adam Filipsson, klientspecialist på Advania, Stockholm.

Vad tycker ni är bäst med årets konferens?

Marie: Nätverkandet. Att man kan hänga med och käka middag och prata med nya människor på ett avslappnat sätt. Advania har även ett eget breakoutpass den här gången, vilket vi självklart ska gå och lyssna på.

Har något varit extra bra med arrangemanget?

Leonidas: När föreläsningarna pågår är det helt tomt i loungen. I år har pauserna förlängts ute i montrarna, vilket jag tycker har varit särskilt bra.

Är det något som kan bli bättre?

Marie: Vi är utspridda på en för stor yta. Det hade varit bättre om leverantörerna hade varit mer sammanhållna.

Mattias Rockström,. digitaliseringsutvecklare och Ulf Wedberg, digitaliseringschef i Ystad kommun.

Vad tycker ni om konferensen?

Mattias: Det har varit bra. Johan Wester är en duktig moderator som är underhållande att lyssna på. Han är påläst och ställer initierade frågor.

Ulf: Temat AI ligger helt rätt i tiden och samverkan är nyckeln. Vi kan inte göra allting själva i de olika kommunerna. Vi behöver hjälpas åt. Den här gången har vi till exempel fått väldigt bra kontakt med deltagarna från Borås kommun vilket är otroligt värdefullt.

Har ni önskningar inför nästa konferens?

Ulf: Det är väldigt mycket teknikfokus och jag skulle önska mer fokus på verksamhetsutveckling. Den tekniska omställningen är inte den svåraste för oss, det är snarare hur vi ska lyckas bryta loss den och förankra den hos medarbetarna. Jag önskar något som kan locka hit vår kommundirektör till exempel. Han kommer inte när det blir för tekniktungt.

Vilka skulle ni vilja bjuda in?

Mattias: Kunskapsleverantörer kanske, som kunde ge tips om verksamhetsutveckling. Det hade varit roligt att höra och bli inspirerad av hur andra kommuner har gjort.

Andrea Jansson, chef för innovation och utveckling i Upplands Väsby kommun.

Vad har varit bäst hittills?

Andrea: Jag gillade Eric Fernholm som pratade om hållbar utveckling. Det var intressant hur han beskrev hur hjärnan fungerar och vad som krävs för att människor ska ändra sina beteenden. Det är kul när det kommer in lite psykologi bland all teknik.

Saknar du något?

Andrea: Jag skulle vilja ha ännu mer konkreta, handfasta tips att ta med mig hem. Gärna fler beskrivningar av riktiga case, så här har vi gjort. Något som vi kanske kan applicera i vår kommun.

Har du något tips inför nästa konferens?

Andrea: Det skulle vara workshops vid sidan av föreläsningarna. Då skulle vi kunna ta samverkan ytterligare ett steg. Vi behöver lära av varandra.


in