Markus har störst inflytande över digitaliseringen

”Jag är blyg och självkritisk”

Det digitala samarbetet mellan kommunerna Sundsvall och Ånge var det stora samtalsämnet under årets KommItskonferens.

It-direktören Marcus Matteby kunde inte gå många meter i huset förrän någon ryckte honom i rockärmen.

– Alla knackar på just nu, konstaterar han.

Egentligen är Marcus Matteby en blyg person. Han ogillar uppmärksamhet och skulle helst puffa ut någon annan i strålkastarljuset. Samtidigt har han ett budskap som tvingar upp honom på scenen. 

Att kollektiv digitalisering är den enda möjligheten att rädda välfärden.

– För mig är det en ideologisk vision, där målet är en jämlik välfärd där alla medborgare får samma service oavsett var de bor, säger Marcus Matteby.

När tidningen Dagens Samhälle, i februari, rangordnade vilka som hade mest inflytande på digitaliseringen inom offentlig sektor toppade Marcus Matteby listan. Eftersom Sundsvall även har utnämndes till årets digitaliseringskommun av Kvalitetsmässan i Göteborg förra våren har det varit en hektisk period. Marcus Matteby har pratat om digital kommunsammanslagning så många gånger att han har tappat ordningen vid det här laget.

– Hjärnan snurrar hela tiden. I natt sov jag nästan ingenting, medger han.

Tillsammans med Ånges kommundirektör, Mattias Robertsson Bly, öppnade Marcus Matteby  KommIts konferens i Sundsvall. Inför en fullpackad åhörarsal höll de ett, vid det här laget välregisserat, föredrag. De turades om att prata om hur de samarbetat hela vägen för att skapa en enda kommun digitalt.

Marcus drog paralleller till sitt stora intresse, cykling, när han förklarade hur en mindre kommun kan få draghjälp av en större. Och vice versa.

–  Alla som tävlingscyklar vet hur beroende man är av klungan. Det spelar ingen roll hur duktig man själv är, alla måste anpassa sig till varandra för att nå målet, säger han.

Tillsammans

Ånge är en den lilla snabbfotade kommunen där styrningen är tydlig och beslutsvägarna korta. Sundsvall har mer muskler och uthållighet, men också en klumpigare organisation. Genom att dra nytta av varandras tillgångar – och stötta varandras svagheter – har de båda Norrlandskommunerna lyckats skapa en starkare enhet tillsammans.

– Vi kan till exempel testa en tjänst i Ånge och sen skala upp den i Sundsvall. Då minskar vi riskerna och kostnaderna om något skulle gå fel, säger Marcus Matteby.

Han understryker att det inte handlar om kommunsammanslagning i ordets rätta bemärkelse, utan bara digitalt. Fortfarande har Sundsvall och Ånge olika organisationer och varsitt kommunhus. Det är verksamhetsprocesserna som är – eller ska bli – likadana.

– Numera är bygglovsprocessen i de båda kommunerna likadana, ger han som exempel.

En viktig del i processen är att alltid publicera öppen källkod. Vem som helst kan ladda ner koder, mallar, metoder och erfarenheter på webbsidan utveckling.sundsvall.se . Förhoppningen bakom transparensen är att skapa en gemensam infrastruktur som alla kommuner kan ta del av och bidra till.

– Istället för att var och en av oss ska lösa ett problem, kan vi göra det tillsammans. Då har vi ett bättre utgångsläge för att rädda välfärden.

Sedan ett år tillbaka kan Markus Matteby också titulera sig forskare på institutionen för Tillämpad It vid Göteborgs Universitet. Planen är att så småningom doktorera i kollektiv digitalisering. Han berättar att forskningen har blivit guldet i hans vardag och att det är på universitetet han tankar på sin energi.

– När man gör något som inte har testats förut är det oerhört berikande att ha duktiga forskare att samtala med. Jag vet att personen på andra sidan bordet har en djup förståelse för vad det är jag gör. Det hjälper mig att våga.

Är du perfektionist?

– Nja, jag arbetar på det. Det finns egentligen ingen dragning åt det hållet. Jag är absolut inte något kontrollfreak, men jag är väldigt självkritisk. I mitt ledarskap sätter jag mig gärna långt bak i rummet. Jag tycker om att arbeta i team och att se andra växa. Om jag tar cykelanalogin igen, är jag inte den som ligger längst fram, utan snarare den som håller ihop klungan.

Namn: Markus Matteby

Ålder: 49 år

Jobbar som: It-direktör/CIO i Sundsvall kommun sedan 2018, samt är samverkansdoktorand inom ramarna för forskarskolan Digital förvaltning vid Göteborgs universitet

Kommer närmast från: Försäkringskassan i Luleå

Familj: Fru och två barn

Intresse: Cykling

Hur ser det ut om fem år?

Då har vi lyft kollektiva digitaliseringar internationellt. Jag hoppas vi kan skapa samarbeten såväl inom EU som med andra länder. Då har jag doktorerat.

Hur ser det ut om 20 år?

Då har vi reducerat antalet digitala kommuner till hälften.

LOTTA ENGELBBREKTSON


in