Sundsvallskonferensen peppade för gemensamma lösningar

Norrland bjöd på strålande vårväder när deltagarna checkade in på konferensanläggningen Södra Berget i Sundsvall 8-10 maj. Temat för Digitaliseringsdagarna 2023 var Kollektiv digitalisering, som ett sätt att möta välfärdens kompetensutmaning.

Under tre dagar fick deltagarna lyssna på goda exempel och tuffa utmaningar från de kommuner som satsat på ett samarbete med andra. Sundsvalls hetaste stjärna, It-direktören Marcus Matteby öppnade konferensen tillsammans med Ånges kommundirektör, Mattias Robertsson Bly för att berätta hur de två kommunerna gått ihop och bildat en enda digital kommun.

Därefter följde ett fullspikat program där bland annat Ulf Timerdahl redogjorde för föreningen Sambruks visioner och där Daniel Ahlqvist förklarade vad Norrbottens gemensamma e-plattform är för något. Skratt blandades med allvar när ämnen som cybersäkerhet, konkurrens och kompetensbrist diskuterades på scenen och vid fikaborden.

Nyckelordet Tillsammans gick som en röd tråd genom hela konferensen. Tillsammans – som svaret på några av de stora frågorna kommunerna brottas med. Hur de ska göra för att bryta leverantörsinlåsningar, göra sig av med hindrande digitala arv och skapa nya möjligheter.

Vi haffade några deltagare för att höra vad de tyckte om årets Digitaliseringsdagar.

Inspiration och insikter

Ingela Nylander, digitaliseringsstrateg och Mattias Wedin, avdelningschef på Unikum It-kommuner i Skåne:

Vad tycker ni om konferensen?

Mattias: Det har varit intressant. Ämnet är aktuellt för hela Sverige och särskilt för oss. Vi har precis byggt upp ett gemensamt driftbolag för sex mindre kommuner i Skåne. Vi inledde samverkans- och utvecklingsarbetet för ett och halvt år sedan.

Vad har varit särskilt intressant?

Ingela: Jag skulle gärna prata mer med Sundsvall och Ånge. Deras projekt är väldigt spännande. Men sammantaget är temat för konferensen, med gemensamma processer, superviktigt och helt spot on för oss.

Vad vill ni se mer av?

Mattias och Ingela: Vi vill att KommIts fortsätter på samma tema. Vi vill gärna höra från ännu fler kommuner hur de har gjort för att samverka över gränserna. Men det ska vara ärliga berättelser, både om vad som gick bra och vad som gick mindre bra. Alla kommuner har ju samma uppdrag, men alla jobbar på olika sätt. Så vi ser gärna en fortsättning.

William Halldin, Conscia, Stockholm

Har du haft tid att lyssna på några föreläsningar?

William: Jag lyssnade på välkomsttalen, det var kul. Men mitt jobb är att stå här och skapa kontakt med folk. Ändå har jag hunnit kika runt lite vad de andra leverantörerna gör. Det har varit väldigt bra dagar. Det bästa med Södra Berget är att det är så slutet häruppe, att alla håller sig på konferensen och inte försvinner ner på stan.

Vad har varit det bästa?

William: Att träffa alla glada besökare. Bemötandet har varit positivt och fullt av energi. Vi på Conscia har jobbat mycket med den privata sektorn och är lite nya på den publika. Men våra samarbetspartner är också här.

Har du några önskemål inför nästa konferens?

William: Att den ska arrangeras på ett liknande ställe som här. Så att folk inte kan ta sig härifrån så lätt. 

Stefan Omberg, systemtekniker och Dennis Rasmussen, förvaltningsledare Upplands Väsby.

Hur har konferensen varit?

Dennis: Det har varit kul att träffa andra här och få inspiration av dem som kommit längre än vi. I Upplands Väsby har vi ganska nyligen påbörjat vårt arbete mot digital mognad och det är intressant att höra hur andra har gått tillväga.

Är det något särskilt ni tar med er härifrån?

Stefan: Dragningen om säkerhet var väldigt bra. Det har vi pratat om på vårt jobb, att vi har vissa system vi skulle behöva se över för att öka säkerheten. Sen tycket jag Sundsvalls och Ånges samarbete var intressant, hur de har lyckats komma överens över kommungränserna. Jag hoppas vår ledning kan börja ett liknande arbete. Vi behöver verkligen samarbeta mer med andra.

Vad förväntar ni av er nästa konferens?

Dennis: Jag skulle gärna vilja höra hur andra kommuner har gjort från allra första början, hur de har dragit igång arbetet med digitaliseringen. Nu har vi fått reda på vad de har gjort, men jag vill veta mer om hur. Hur kommer vi dit?

Stefan: Jag håller med. Det är intressant att höra hur andra har arbetat. Jag skulle vilja veta hur långt andra har kommit med sina e-tjänster. I Upplands Väsby har vi kommit en bit på väg, men det handlar mer om kvalitet än kvantitet. Sen skulle jag önska att elsparkcyklarna har bättre batterier på nästa konferens. Jag hyrde en elsparkcykel nere i stan, men den orkade inte upp hela vägen hit. Jag blev tvungen att leda den sista biten.

Louise Berg, enhetschef, Upplands Väsby

Hur har du haft det?

Louise: Bra, men alldeles för lite sömn. Det är skönt att komma iväg och bra att träffa andra kommuner som vi kanske kan samarbeta med i framtiden. Framförallt önskar jag att vi kunde samverka mer med våra närmsta grannkommuner, som Täby, Vallentuna, Sigtuna. Ja egentligen alla kommuner i Storstockholm skulle kunna vara aktuella.

Vad har varit bäst?

Louise: Hela det här nätverkandet är fantastiskt. Men det har också varit bra föreläsningar, särskilt de som har handlat om cybersäkerhet. Det är en ständig utmaning och jag har fått en del inspiration av att lyssna på hur andra arbetar.

Har du något önskemål inför nästa konferens?

Louise: Jag skulle gärna se en konferens som helt var inriktad på cybersäkerhet. Det kommer nya typer av hot hela tiden och säkerheten är en het potatis. Det finns så många infallsvinklar och jag skulle gärna öka min omvärldsbevakning och få ta del av ny statistik.


in