KommITS logotyp Länk till KommITS startsida
Senaste numret av tidskriften KommITS
Translate kommits.se You can translate kommits.se by choosing your language in the drop down list below.

Positivt om privata uppgifter leder till bättre välfärd

Närmare hälften av invånarna är beredda att dela med sig digitalt av privat information, om det förbättrar olika välfärdstjänster. Det visar en ny attitydundersökning om digital integritet.

Det är analys-och kommunikationsbyrån Insight Intelligence som för tredje året i rad undersökt hur svenskarna ser på digital integritet. Den nationella undersökningen har genomförts i samarbete med bland annat Sveriges Kommuner och Landsting.

- Vi är intresserade av att veta hur invånarna ställer sig till att dela med sig av privat information digitalt för att förbättra olika välfärdstjänster, till exempel för en bättre hälso- och sjukvård eller undervisning, säger Gunilla Glasare, tillförordnad chef för avdelningen för digitalisering vid SKL.

Resultaten av undersökningen visar att 51 procent är positiva till att uppgifter om deras hälsa och levnadsvanor används för att förbättra hälso- och sjukvården och lika många delar gärna med sig av sina kör- och kollektivtrafikvanor om det bidrar till en bättre trafikplanering. Fyra av tio anser det är bra om information om deras boende och hur de rör sig i vardagen kan bidra till bättre stadsplanering, och lika många är positiva till att dela med sig av läs- och lärvanor om informationen kan användas för att förbättra skolans undervisning. En av fem känner sig dock inte bekväma med att dela med sig av privat information för något av dessa syften.

Läs mer och hämta rapporten på SKL:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan publicerad: 2017-05-15

Tillbaka till föregående sida

KommITS | Postadress: c/o Marianne Olofsson, Munkedals kommun, Forum,
455 80 Munkedal | Tel ordf: 070 - 698 62 58 | E-post: kansli@kommits.se